SVERIGES INNOVATIONSRIKSDAG - Dag 3

Programmet uppdateras löpande. 

08.20 Dagen startar
Dag 3 - 15 maj
08.20-09.00
Lilla scenen, Kulturens hus, Luleå

Keynote Speaker - Henrik Henriksson, VD H2 Green Steel

Vi öppnar dagen tillsammans med Henrik Henriksson, VD för H2 Green Steel, en av de drivande möjliggörare för norra Sveriges enorma samhällsomställning mot en grön framtid. På H2 Green Steel axlar han den stora rollen i att ta sig an en av världens smutsigaste industrier, stålindustrin. Genom att minska utsläppen av växthusgaser på industriell nivå och i stället leverera grönt stål visar de omvärlden att förändring är möjlig.

Under passet delar Henrik med sig om sin resa tillsammans med en av Sveriges största gröna etableringar men även om sin personliga resa som entreprenör.

Medverkande:
Henrik Henriksson VD, H2 Green Steel 

Lisa Ek
Moderator
Dag 3 - 15 maj
09.00-09.45
Lilla scenen, Kulturens hus, Luleå

Industrins roll i samhällsomställningen 

De stora gröna industrietableringarna som sker sätter hög press på expandering av essentiella samhällsfunktioner i berörda regioner. För att skapa ett attraktivt samhälle för de tusentals som förväntas fylla de nya arbetstillfällena tar kommuner och regioner många gånger stora ekonomiska risker för att möta ett ökat samhällsbehov som följer de gröna industrietableringarna. 

  • Vilket samhällsansvar kan och bör läggas på industri och företag som står bakom stora etableringar för att säkerställa ett funktionellt och attraktivt samhälle?  
  • Hur kan redan existerande lokala och regionala aktörer aktiveras i samhällsomställningen?
  • Nyckeln till en accelererad samhällsomställning är digitalisering och innovation. Hur kan stora företag som etablerar sig i Sverige bistå de lokala och regionala innovations- och entreprenörskapsekosystemen?

Medverkande:
Maria Björholt, Chief Sustainability Officer, Polar Structure
Lisa Sig Olesen, Community Development Manager, META 
Henrik Henriksson VD, H2 Green Steel

Lisa Ek
Moderator
09.45-10.15 Paus
Dag 3 - 15 maj
10.15-11.15
Kulturens hus, Luleå. Se specifika salar för samtliga salar

Valbara pass

Välkomna till öppna och lärorika pass där vi delar erfarenheter om aktuella utmaningar. Ta del av vägledande exempel från nyckelpersoner inom vårt innovationsekosystem. 

Välj ett av följande parallella pass att delta i. 

Pass 1 - Innovationspolitik – En enad front för ekosystemet 

Med hela innovationssverige samlat på en och samma plats tar vi under detta pass tillfället i akt och möts i frågan om hur svensk politik kan skapa bästa möjliga förutsättningar för Sveriges innovationer. Hur tar vi idéer från forskningsstadiet ut till en marknad? Vilka politiska åtgärder krävs för att skapa ett innovationsekosystem som så effektivt som möjligt kan stötta forskare och entreprenörer, hela vägen?

Under detta pass synkar vi våra frågor för att gemensamt enas om vilka som är de viktigaste att kraftsamling kring – med en strategi – inför valet 2026.

Passet modereras av:
Stina Lantz, VD SISP

Pass 2 - Framtidens samhällsbyggnad - Offentlig sektor som innovationsmotor tillsammans med startups

I takt med att samhällsutmaningarna växer, blir det alltmer kritiskt för offentlig sektor att effektivt mobilisera och utnyttja innovationskraften hos Sveriges startups. Under detta pass utforskar vi offentlig sektor som drivkraft för innovation genom aktivt samarbete med startups vars fokus är att skapa och implementera banbrytande lösningar inom vitala samhällsområden som miljö och energi, vård och cirkulära ekonomier. 

Genom konkreta exempel från framgångsrika pilotprojekt och partnerskap diskuterar vi strategier för hur offentlig sektor kan agera som en katalysator för hållbar innovation och hur dessa samarbeten kan forma framtidens samhällstjänster. I passet får vi bland annat ta del av erfarenheterna från PublicInsight, Mimbly och Virotea.

Under passet adresserar vi frågor som:
- Den offentliga affären, hur ser marknaden ut?
- Innovation i offentlig sektor – hur bör vi tänka?
- Uppsalahem - innovation i praktiken.
- Offentlig upphandling i tredje generationens innovationspolitik.

Passet modereras av:
Jakob Lindvall, SISP
Sidekick:
Niklas Tideklev, Strateg innovation och näringsliv, Region Östergötland

Medverkande:
Johan Almesjö, VD, HBV 
Annika Remaeus, Enhetschef näringsliv Uppsala kommun och Uppsalahem 
Fredrik Tamm, VD och grundare PublicInsight
Niklas Sikström, Key Partner Manager Ignite Sweden
Lina Svensberg, Innovationsledare Compare/Digital Well Arena

Pass 3 - Regeringens kommande industristrategi – Vad behövs för ett kraftfullt FoI-system med starka aktörer? 

Detta pass genomförs tillsammans med vår partner Teknikföretagen.

I Budgetpropositionen för 2024 har regeringen aviserat att man under året ska lägga fram en ny industristrategi. Goda ramvillkor i form av infrastruktur, energisystem och kompetensförsörjning samt offentliga satsningar på forskning och innovation är centralt om Sverige ska stå sig internationellt.

För ett kunskapsintensivt land som Sverige kommer det också att krävas en prioritering av tekniska och industriella styrkeområden, men även att vi utreder eventuella områden där vi är underkritiska och saknar förmåga. Behoven är skriande för att vi ska klara omställningen men också skapa ökad konkurrenskraft och robusthet. En välfungerande samverkan mellan startups, SMF och stora bolag har en avgörande betydelse, vilket i sin tur ställer krav på ett starkt innovationsstödssystem. Vad bör en svensk industristrategi innehålla? Hur kan vi skapa en samverkan i världsklass längs hela värdekedjan? Vad tycker just du är viktigast för Sverige att prioritera?
 
Medverkande
Anna Öhrwall Rönnbäck, Professor, LTU, Produktionnovation
Sasan Shaba, COO Ignite & Director International Cooperation
Anna Bergstrand, Program Director and Deeptech Lead, Vinnova
Teresa Jonek, Näringspolitisk expert, Teknikföretagen

Passet modereras av:
Karin Aase, Teknikföretagen

11.15-11.30 Paus
Dag 3 - 15 maj
11.30-12.00
Lilla scenen, Kulturens hus, Luleå

Kompetensförsörjning och talangattraktion – hur attraherar vi rätt kompetens?

För att täppa det aldrig sinande behovet av kompetens krävs en nationell strategi för Sveriges kompetensförsörjning och talangattraktion. Tillsammans med vår partner Teknikföretagen dyker vi ner i frågor om hur vi attraherar rätt kompetens för att mätta efterfrågan över flera sektorer? Samt hur ett samarbete mellan näringsliv, kultur och samhällsfunktioner behöver se ut för att både attrahera talanger och se till att de stannar kvar?

Medverkande:

Chana Svensson, VD, MindDig
Li Ljungberg, Näringspolitisk expert inom talangattraktion, Teknikföretagen

Lisa Ek
Moderator
Dag 3 - 15 maj
12.00-12.35
Lilla scenen, Kulturens hus, Luleå

Avslutande ord för SIR24

Vi börjar avrundningen för Sveriges Innovationsriksdag 2024 tillsammans med Anna Nilsson-Ehle i ett framtidsorienterat pep-talk. Med flera tunga svenska styrelseposter på meritlistan, bland annat som nuvarande styrelseordförande för Vinnova, har Anna en unik inblick i innovationssverige. Vad händer runt hörnet Vilken roll spelar vårt innovationsekosystem för Sverige AB? Och vad är viktigt för oss alla att ta med in i den framtid vi vill skapa?

Slutligen lämnar vi över stafettpinnen till Södertälje Science Park inför Sveriges Innovationsriksdag 2025!


Dag 3 -15 maj
12.35
Kulturens hus, Restaurangen

Lunch - Grab'n Go